Girl, Hair, Blowing, Blonde, Woman, Behind, Back, Wind

Jag har funderat på det där med ensamhet och att det finns flera olika typer av ensamhet.

På engelska har vi två ord för det vi på svenska bara har ett ord för. Både ”alone” och ”lonely” översätts till ensam, ändå betyder de så vitt skilda saker.

Jag kan älska att vara ensam. Det kan vara ett sätt att tanka energi, få utlopp för kreativitet, uppleva mig själv och världen i lugn och ro. Jag kan tycka om att ta en ensamtur i skogen, att upptäcka en ny stad alldeles på egen hand eller njuta av ett bad eller en meditation för mig själv. Eftertanke, självkännedom och kreativitet kräver en viss grad av ensamhet för att få utlopp i mig.

Men så har vi också den där andra ensamheten, den där som verkligen känns som ett hål inuti och som får en att känna att man är avskuren från alla andra. Den känslan behöver inte komma när vi är helt själva, utan kan även kännas när vi är mitt bland andra människor. Att inte bli sedd eller hörd, att inte få bekräftelse och att känna att man inte tillhör kan väcka mycket som är smärtsamt inom oss. Vi kan alla hamna där ibland, trots att vi grunden inte känner oss ensamma.

Hur relaterar du till ensamhet just nu? Vi lever i en period då det krävs att vi håller mer fysisk distans till varandra än vanligt. Hur möter och upplever du den ökade isoleringen? Ger den dig styrka eller tär den på dig? Kanske känner du blandade känslor kring situationen?

I morgon på Äkta Möten Online.  kommer vi att prata om ensamhetens olika ansikten. Under trygga former kommer du att få tala och lyssna på djupet. Vill du vara med? Läs mer här.

Jag hoppas vi ses. I gemenskap.