Jag jobbar med inre välmående och brinner för att hjälpa andra att hitta vägar att nå en balans i tillvaron som de mår bra. I det ingår förstås att läsa på om aktuell forskning, men också förstås att undersöka och experimentera själv. Vad mår jag bra av? När mår jag inte bra? Vad funkar för mig? Genom att ha en ödmjuk attityd gentemot olika metoder och vara nyfiken på att prova olika tillvägagångssätt har jag bildat mig en uppfattning om vad som leder till inre välmående i längden.

Fördomar

Det händer ganska regelbundet att min passion för att vi alla ska må bra inuti ifrågasätts och nedvärderas. Inte allra minst från män från åldern 40 och uppåt. Det händer att det jag gör kallas för flummigt. Och ja, man säger det direkt till mitt ansikte. Ibland har jag försökt förklara mig, men viljan att lyssna och förstå verkar liksom inte finnas där.

Djup och Yta

Jag kan konstatera att min åsikt är precis den motsatta. Jag tycker att våga stanna upp och titta inåt är modigt. Jag anser att prova nya tillvägagångssätt för att må bra är både smart och driftigt. Att hitta sitt eget djup och sin egen grund att stå på är det enda rimliga i en värld som bara snurrar på och ställer krav på ytliga prestationer.

Att INTE våga pröva nytt, att bara tränga undan allt det där som skaver inuti; DET är för mig väldigt flummigt. Att tillåta sig att bli sådär fyrkantig som vårt samhälle kräver och aldrig gå utanför boxen är att leva ett grunt liv på ytan. Där vill jag absolut inte befinna mig, och ingen kan någonsin få mig dit igen.

Vetenskap

En del hävdar förstås att allt jag jobbar med inte är vetenskapligt. Och många verkar anse att allt som vetenskapen inte har bevisat är flummigt eller oseriöst.

Jag är inte vetenskapsfientlig, snarare tvärtom. Jag älskar som sagt att läsa på om nya vetenskapliga upptäckter inom hälsa och välmående och är i mångt och mycket en ”early adopter” som det så fint heter på engelska. Däremot ser jag vetenskapen för vad den är och höjer inte upp den till några religiösa skyar. Den finns där för att försöka förklara världen för oss och för att utveckla nya metoder, uppfinningar et cetera. Men forskningen är långt ifrån klar, och en vetenskap som stänger dörrarna för nya möjligheter och vägrar tänka utanför boxen kommer inte särskilt långt. Bara för att vetenskapen inte lyckats bevisa eller förstå något än betyder det inte att det inte finns. Ibland kan det faktiskt vara så att de tillvägagångssätt och mätinstrument som finns bara inte är tillräckligt avancerade ännu.

Krama träd

Ta till exempel det här med att krama träd. Många har skrattat åt det. Sånt sysslar ju bara flummisar med! Men faktum är att idag har japanska forskare lyckats bevisa att trädkramande är mycket bra för vår hälsa. Vetenskapen har kommit ikapp det där som många av oss hållit på med länge för att vi har mått bra av det.

Så ni som fortfarande tycker att ta tag i en trädstam är flummigt – ni har inte hängt med i forskningen och är lite efter er tid. Det är bara att kasta sig ut i skogen och testa nu. För att fortfarande avfärda trädkramande nu när vetenskapen gett er hard facts vore ju ganska flummigt, eller hur?

(Källa: Humanism & Kunskap)