Blogg, Zen Coaching

Om närvaro

Jag skulle skriva en text om närvaro. Men den kom att handla om frånvaron av närvaro istället.

Ofta känns det som att vi springer alldeles för fort i dag. Så snabbt att vi varken hinner med oss själva eller någon annan. I alla fall inte på riktigt. 

På jobbet

Många arbetsplatser handlar om att prestera. Och det är kanske inte så konstigt, med tanke på att vi lever i en miljö där vi hela tiden ska leverera. Ibland krävs också kommunikation och samarbete förstås, och det är inte helt ovanliga önskemål i en jobbannons. Men den kommunikation som ska göras handlar ofta om information, och samarbetet är enbart till för att få organisationen att fungera smidigt. Kontentan av det blir att många av oss aldrig behöver möta någon riktigt på djupet över huvud taget under dagarna. Det är inte ens önskvärt, utan anses vara oprofessionellt om man blir för personlig.

Hemma

Efter en arbetsdag kommer vi hem, trötta och uttömda på energi. För hur ska vi få inre kraft när allt bara har handlat om att leva på ytan under en stor del av dygnet? Vad vi skulle behöva då är att först och främst hitta djupet och kontakten med oss själva. Vad händer där inne? Hur känns det efter denna dag? Vi skulle behöva koppla ifrån tankarna och istället tillåta oss att landa i vår egen kropp. Men hur många av oss gör det på riktigt egentligen? Hur många sätter sig ner och mediterar, dansar lite frigörande dans till en härlig låt eller går ut och andas i skogen för att varva ner? Vi har blivit indoktrinerade med att vi istället ska vara så effektiva som möjligt för att sköta livspusslet. Vi handlar mat, lagar mat, kollar mail och sociala media, skjutsar barn till träningar, städar upp lite, kanske tränar själv, diskar, lägger barn och känner oss färdiga att krascha när kvällen går mot sitt slut. 

På kvällen

Om vi har ork att vara uppe en stund till när lugnet lagt sig över hemmet – vad är det vanligaste att göra då? Jo, de flesta av oss sätter sig framför tv:n eller ägnar någon timme åt sociala medier. Ibland gör vi båda samtidigt. Resultatet blir därför att vi stannar kvar i huvudet och tar in ännu fler intryck utifrån. När vi egentligen skulle behöva stanna upp, varva ner och landa i oss själva fortsätter vi dagens mönster med att vara kvar upp i huvudet. Vi skapar oss själva en beteendespiral där vi aldrig hittar in i vår egen närvaro, där vi driver oss själva allt närmare ett tillstånd av utmattning och en känsla av tomhet.

En fråga

Jag vill därför ställa dig frågan:

Om vi inte kan hitta närvaron och livet i oss själva- hur ska vi då kunna finna närvaro i umgänget med andra? Hur ska vi då kunna bygga autentiska och äkta relationer? Allt börjar i dig och mig.

Vad är dina tankar? Berätta gärna i kommentarerna.

Längtar du efter mer närvaro? Stanna upp, ta dig tid och unna dig att komma på Äkta Möten

2 reaktioner på ”Om närvaro

 1. Hej Malin❣️

  Så kloka ord!

  Under en rad samtal med en vis människa och med rötterna i ACT, har jag under en tid låtit en kompass över mina värderingar växa fram. För att hitta tillbaka till och grunda mig i vad som är viktigt för mig, för att jag ska fungera och vara i harmoni. När bilden började utkristalliseras gjorde jag en uppskattning av vad som var viktigast, var jag befann mig på en skala just då och var på skalan jag ville vara.

  Det blev tydligt, det jag i hjärtat och själen redan visste, att det jag i kompassen kallade egenvård är oerhört viktigt för mig för att något annat i livet ska kunna fungera och för att känna sinnesro och harmoni.

  Egenvård i mitt liv är bland annat meditation, mindfulness i vardagen, en stund av yoga, en skogspromenad, eller bara en stund för mig själv. Och allt handlar i slutändan om närvaro. Med mig själv och sedan med andra.

  Kompassen är en enkel, nåja, kanske inte ur alla aspekter, kraftfull övning som jag fortsätter bära med mig inuti. Om jag blundar kan jag nu lättare se om någon vågskål väger för tungt eller behöver fyllas. Allt av kärlek till mig själv.

  Kram Maggan

  1. Tack för att du delar med dig, Maggan <3

   Det låter som att du har hittat en väg som ger dig närvaro i både dig själv och i mötet med andra. När man gör det blir livet så mycket mindre komplicerat. Jag är glad att du hittat en kompass för dig <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *