Då jag och min familj befinner oss i Spanien passade vi på att åka in till staden för att vara med på det Spanska San Juan-firandet i går kväll. Trots helgonnamnet är firandet från allra första början en hednisk högtid, som långt senare togs över av kristendomen. Själva traditionen och symboliken i kvällens ritualer har den nya religionen med den nya guden dock inte kunnat tvätta bort.

Känslan denna kväll är magisk. Överallt på stränderna tänds eldar. Människor samlas för att äta gott och umgås, precis som det ska vara under ett traditionellt firande.

Eldarna står i centrum för firandet. Enligt traditionen ska du hoppa över elden. På så sätt renas du, de gamla negativa energierna som du burit med dig under året bränns bort och du är redo för ett nytt och fräscht solvarv.

Denna ritual är något att ta fasta på. Varför inte göra en egen eld därhemma och göra samma sak? Ta sats, hoppa över de brinnande lågorna och riktigt känn hur dina bördor bränns bort. Därefter kan du starta på ny kula, utan att behöva hållas tillbaka av det gamla 🙂